В помощ начинаещите предприемачи

Мнозина дори не подозират, че започването на свой собствен малък бизнес, не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. Бизнес идеите за малкия бизнес са първата стъпка по пътя към големия бизнес, защото обикновено за начинаещите е трудно да се заемат веднага с големи проекти – все още нямат сили, нито опит, знания и инвестиции.

Често новите предприемачи преминават специално обучение и курсове, за да получат необходимите знания за по-нататъшната работа. Те обаче не се нуждаят само от теоретични знания, а трябва да придобият и практически умения – без значение какъв ще бъде бъдещият им вид бизнес. Основното, с което трябва да са наясно преди да започнат своята дейност, е как да инвестират най-малко средства, използвайки само наличните ресурси.

Най-добрите бизнес идеи за начинаещи е предлагането на услуги, въпреки че в самото начало и може да бъде по-малко ефективен, колкото е планирано. Разбира се, навлизането в който и да е бизнес е стресова ситуация, така че е желателно вашите близки да ви подкрепят. Вашите проблеми и задачи ще нараснат, а може да срещнете и непреодолими трудности, помнете обаче, че е достатъчно да се направи оценка на проблема и да се прецени как може да бъде решен. След това преценете дали можете да го свършите сами, и ако е така, разрешаването му е само въпрос на време. Опитът и уменията, извлечени от една трудна ситуация, са много по-важни за начинаещия бизнесмен отколкото размерът на инвестицията. Впоследствие, след като се научите да управлявате паричните потоци, можете да преминете към по-големи и по-сложни проекти.

Погрешно е да се смята, че в сферата на услугите всички ниши са заети. Основното, с което трябва да разполагате, за да започнете е да имате идея с какво точно ще се заемете и на кого ще предлагате услугите си. Това означава, че ще се нуждаете от малко реклама – листовки, визитни картички, реклама в интернет… Имайте предвид, че поне 10% от рекламните материали ще дадат резултат, така че ще намерите клиенти и ще получите първата си печалба.

Винаги се препоръчва първите печалби да бъдат вложени в развитието на вашия бизнес, за да доведе до увеличаване на потока от клиенти, разширяване на бизнеса, а оттам и увеличаване на производителността и печалбата. На по-късен етап, когато бизнесът ви се разрасне, ще имате нужда от персонал, тъй като ще ви бъде трудно самостоятелно да извършвате голямото количество работа. Разбира се, можете да спестите пари, ако се научите да направите всичко сами (с нарастването на бизнеса не е желателно, нито е възможно).

Помнете, че дори и най-големите корпорации в света на бизнеса са започнали с една малка фирма и успехът им се дължи на факта, че
собственикът им сам е преминал през всички етапи на развитието на своя бизнес.

Публикувано в Без категория с етикети , , . Постоянна връзка.