Къде да инвестираме през 2013 година?

Специалисти от Union Bancaire Privee са убедени, че 2013 ще бъде година на възстановяване на световната икономика, отделен въпрос е с каква скорост ще стане това. На Съединените щати и на Китай се гледа като на най-значимите „играчи“, от които се очаква да „дръпнат“ напред световната икономика през следващите години. След очаквания растеж на световния брутен вътрешен продукт с 2.2% през 2012 UBP очаква подобрение през следващите дванадесет месеца. В действителност, експертите от швейцарската банка предвиждат растежа на световния брутен вътрешен продукт през 2013 да е 2.4%.

investire-oggiЕврозоната все още е в рецесия, но съществува леко подобрение от -0.6% на -0.4%, изчислена за края на 2012. Според UBP, след като Съединените щати имаха ръст на БВП 2,1% през 2013 се очаква увеличението му с 1,9%. Според очакванията Китай би трябвало да се върне към растеж в размер на 7.5% от 7.3% през тази година, но най-голям напредък се очаква да отбележи Индия (+5.7% от 5.2%).

UBP публикува доклад, включващ няколко идеи за инвестиции през 2013 година. Според Мишел Жирарден, ръководител на икономическите изследвания на швейцарската банка, както и според други международни мениджъри,най-добре е да инвестирате на фондовия пазар.

Много предпочитани са конвертируемите облигации, особено тези на компании като Vinci, General Electric, Rwe, Linde и Bayer. Но друга добра инвестиция може да бъде закупуването на облигации на развиващите се страни, например мексикански облигации. Според UBP в портфейла трябва да бъдат включени и американски облигации. Експертите от швейцарската банка, очакват обезценяване на щатския долар, което ще позволи на златото да повиши цената си.

Други световноизвестни експерти препоръчват да помислите за инвестиране в Русия, макар че остава несигурността, свързана с цената на петрола. Може да се окаже добра възможност да вложите парите си в Южна Африка и Южна Корея, но добри идеи са свързани също с Турция, Индонезия, Перу, Тайланд и Бразилия. Някои мениджъри продължават да предпочитат Азия, докато има и такива, които започват да инвестират в Африка и Румъния.
Снимка: tradingfurbo.net

Публикувано в Без категория с етикети , . Постоянна връзка.