Как да си изберем подходящи часовници?

chasovnici
Как да бъдем добър клиент? Дали е лесно? В днешно време дори това просто на вид нещо не е съвсем лесно, много от хората са объркани без значение какво работят и в коя сфера на живота са, на всеки му се налага да бъде клиент понякога, дали за да си купи хляб от магазина или пък часовник. Трудно е защото предлагането в момента е огромно, не само на хляба но и на пазара на часовниците. Главозамайването и объркването е най-вероятното следствие от всичките рекламни трикове, промоции, които всъщност не са промоции и различни цени. В други по-развити страни, по-високата цена е символ на по-добро качество, но тук в България нещата не са точно така. Често срещано явление е да си закупим нещо за много пари, а то да се окаже пълен боклук. Нека се върнем обратно към часовниците, те водят началото си от една нужда на хората, а именно нуждата да измерват времето и да знаят колко е часа. И до наши дни часовници се продават успешно, но не слънчеви или пясъчни, а ръчни модели.

Кои са основните неща, които да съблюдаваме при избора на часовник?

Дали да гледаме цената, дизайна или пък марката? Отговорът далеч не е еднозначен, може би нашият избор винаги се състои в някаква комплексна комбинация от всички тези компоненти. Важно е да знаем, за какво ни е този часовник, дали просто за да виждаме бързо колко е часа или по-скоро ни трябва като някакво бижу, допълнение към облеклото ни и даже сме склонни да си закупим повече от един модел? Може би с няколко различни по стил часовника ние изпитваме нуждата да покажем себе си в различна светлина на различни места по различно време? Въпреки наличието на мобилни телефони, производството на часовници не спира, а даже се увеличава, това показва че хората все още ги носят. За последната година в света са произведени над 1 милиард ръчни часовника, е определено не е толкова лесно да изберем сред тях нали?

Как работи този часовник?

Или по-лесният въпрос какъв е механизмът, който ползва? Най-разпространени в света в момента са кварцовите часовници, може ми даже 90 процента от всички ръчни часовници са кварцови, това е защото те са най-опростени и същевременно най-евтини. Те нямат нужда от особени грижи и работят благодарение на батерия и кварцов кристал. За хората, които обичат детайлите и всичко да бъде перфектно може би най-добрият избор са механичните часовници. Те са създадени от поне 120 отделни компонента, така че тяхната структура е далеч по-сложна. Тези модели обаче понякога имат нужда от ръчно навиване, освен ако не са изцяло автоматични и не се задвижват от самата гравитация.

Материали на изработка?

По-добрите часовници се изработват от метал и то качествен, най-добре това да е злато или платина, но разбира се и стоманата е доста издръжлива и добре изглеждаща. Всеки материал се характеризира с някакви особености. Златото стои добре, но е по-меко от стоманата и съответно по-податливо на драскотини. Платината също е доста често използван материал, но за сметка на това той често покачва ненужно цената на един часовник, защото все пак е доста рядко срещан метал. От своя страна неръждаемата стомана е може би един от най-добрите материали за изработка на верижки и корпуси на часовници. Характеризира се с голяма здравина и издръжливост.

Относно цената, колко трябва да струва?

Тук няма ограничения, важното е моделът да ни харесва и да можем да си го позволим. Важно е да знаем какви пари бихме отделили, има качествени часовници за 40-50лв. има такива за 200-300лв. а има и за 20 000-30 000лв. Понякога цената се формира не от материалите на изработка, а от самият механизъм на часовника, който може да се окаже доста скъп. Специално при механичните модели, където имаме и допълнителни функции като дата, ден от седмицата, лунна фаза и т.н. броят на компонентите използвани за направата на часовника може да достигне до 700, това разбира се прибавено към цената на труда, вложен в сглобяването на малките частици, допълнително вдига цената на часовника. Ако пазарувате пък онлайн, то може спокойно да набележите няколко сайта и да изчакате подходящо време, в което те ще пуснат добри промоции. Така може да бъдете сигурни, че ще получите нещо качествено на по-ниска от нормалната цена. Това разбира се ви дава определена доза самочувствие, че сте сключили добра сделка, а и освен това се отразява добре на вашите спестявания. Приятно пазаруване и успех с избора!

Публикувано в Без категория. Постоянна връзка.