Агротуризъм (селскостопански туризъм)

Селскостопанският туризъм, или известният още като агротуризъм, е най-перспективният бизнес в провинциалните райони. Днес тази дейност става все по-популярна, тъй като хората от големите градове са уморени от цивилизацията, от неестествения шум и суматохата и търсят спокойствието и красотата на природата. Преди няколко години се смяташе, че бизнесът може да се развива добре само в градски условия, но се оказа погрешно. Благодарение на мобилните комуникации и Интернет е възможно бизнесът да се развива навсякъде и да бъде буквално без граници. С появата на агротуризма се предостави чудесна възможност и за селските жители да подобрят своите условия на живот, използвайки желанието на гражданите да се отпуснат в естествени природни условия.

За да започнете да се занимавате със селскостопански туризъм, особено ако разполагате с къща на село, не се нуждаете от големи инвестиции. Започнете да разработвате вашия нов бизнес постепенно. Необходимо е предварително да решите дали ще предоставяте селската си къща за ползване за дълъг период или ще я отдавате под наем само за уикенда. Имайте предвид, че гражданите са свикнали с комфорта и с битовите удобства, така че ако смятате да се отдадете под наем къщата за продължителен период от време, тя трябва да предоставя всичко, с което разполага един градски апартамент (задължително условие е наличието на водоснабдяване и канализация), но разбира се можете да направите много повече. Още по-добре би било, ако има бойлер и пералня машина, климатик и т.н.

Дори и ако условията в къщата са по-скромни, можете да я отдавате под наем през почивните дни. Мнозина предпочитат да прекарат уикенда на село, а много семейства организират там своите тържества, така че когато става въпрос за повече хора, трябва добре да се помисли за леглата, които могат да се осигурят.

Друг голям плюс за този вид бизнес е, ако в близост до къщата има река, езеро или гора. Гражданите с удоволствие ще отидат да събират гъби, на лов или риболов. Чудесен начин за попълване на на вашия бюджет ще бъде да осигурите велосипеди, лодки и други съоръжения за разнообразяване на отдиха на почиващите. Впоследствие можете да помислите за създаването на изкуствено езеро, за отглеждането на различни растения и животни, за организирането на езда и т.н. Но първоначално ще са нужни последователност и търпение.

Предварително трябва да се запознаете с местното законодателство, за да нямате проблеми с данъчните власти и с полицията. Едва след като имате всички документи, можете да започнете да рекламирате вашата дейност.

Публикувано в Без категория с етикети . Постоянна връзка.